07 мая 2017

Розірвання шлюбу.

Порядок розірвання шлюбу в Україні.
Законодавством передбачено дві процедури розірвання шлюбу, кожна з яких застосовується в залежності від конкретних обставин справи, це:

Розірвання шлюбу органами РАЦС;
Розірвання шлюбу судом.

Розірвання шлюбу органами РАЦС здійснюється за заявою подружжя. Необхідною передумовою такого розірвання є відсутність у подружжя дітей. Якщо є поважні причини з яких один з подружжя не може з’явитись до органів РАЦС та особисто подати заяву про розірвання шлюбу, існує можливість посвідчити таку заяву у нотаріуса та передати її другим з подружжя. Строк встановлений на розірвання шлюбу складає 1 місяць, після його закінчення, у випадку якщо подружжя не відкличе заяву, орган РАЦС складає актовий запис про розірвання шлюбу (ст. 106 СК України). Сімейним кодексом України передбачена можливість розірвання шлюбу за заявою одного з подружжя, на випадок, якщо другого з подружжя було визнано безвісно відсутнім або недієздатним.

Розірвання шлюбу судом.
Також позовна заява про розірвання шлюбу може бути подана одним з подружжя, крім випадків коли дружина є вагітною та впродовж одного року після моменту народження дитини. Цей виняток не застосовується якщо: один з подружжя вчинив злочин у відношенні другого з подружжя або дитини; якщо батьківство судовим рішенням визнано за іншою особою або батька було виключено із актового запису про народження дитини. При підготуванні позовної заяви про розірвання шлюбу особливу увагу слід звернути на роз’яснення викладені у Постанові Верховного Суду України від 21.12.07 р. №11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» (далі – Постанова ВСУ від 21.12.07 р. №11). Також, слід звернути увагу на Роз’яснення Міністерства юстиції України від 21.04.11 р. «Новітні норми порядку розірвання шлюбу: деякі питання з практики застосування».

Слід зазначити, якщо між подружжям існує майновий спір, такий спір не може бути підставою для відмови у розірванні шлюбу.
Майновий спір за відсутності порозуміння може бути вирішено в судовому порядку.
ШапкаУшанка 07 мая 2017
1
Ииии?
movsumova 07 мая 2017
2
Как-то и раньше это знали? Может Вы для себя новое открыли?
автор oksana_g.06 07 мая 2017
3
Ответ дляmovsumova
Как-то и раньше это знали? Может Вы для себя новое открыли?
Вы знаете, а многие не знают.
Накладные мюсли 07 мая 2017
4
Ответ дляoksana_g.06
Вы знаете, а многие не знают.
Им просто лень все разузнать. Человек, который собрался разводиться, по логике должен все разузнать и подготовить документы.
автор oksana_g.06 07 мая 2017
5
Ответ дляНакладные мюсли
Им просто лень все разузнать. Человек, который собрался разводиться, по логике должен все разузнать и подготовить документы.
Я с Вами согласна. Но ведь в каждом случае есть свои нюансы: разводы переселенцев, разводы с иностранцами и так далее. Разбираться нужно в любом случае. Ведь чаще всего другая сторона не хочет разводиться, не хочет идти в суд, нет на территории Украины и так далее. В таких случаях без второй стороны судом выносяться заочные решения, которые потом еще может быть пересмотренное судом, если вторая сторона объявиться и напишет соответственное заявление (такая разница заочного решения от обычного решения). Разводы индивидуальные, один может длится 1 месяц, второй моет длится 3 месяца, а то и годы.
А особенно если есть еще спор о имуществе, определения места проживания детей.
Мнения, изложенные в теме, передают взгляды авторов и не отражают позицию Kidstaff
Тема закрыта

Ще з цiкавого

Популярные вопросы!

ещё

Сейчас читают!