27 мая 2020

Досвід мами, ч. 4. Прикорм

Це дублікат поради, відкоригований.

щоб не відбирати час у тих, хто пише коментарі, типу це тільки мій досвід, відразу вкажу - це тільки мій досвід, звісно… а чий же ще?
Я все це написала аби поділитися інформацією, якої в свій час мені бракувало. Обурених довжиною чи змістом моїх порад прошу сприймати їх саме так, а не як контраргумент ваших власних досвідів.

З власного досвіду(!) - ми були на ГВ 2 роки і 2 місяці. Прикорм розпочали десь після 7го місяця.
Відразу скажу, що все вже не пам´ятаю, крім того - я та ще кулінар((, тому тут в коментарях дуже згодиться досвід більш вправних матусь.

Я боялася робити пюрешки та ін. сама з питань харчової безпеки. Ну й крім того, порції маленькі і мають бути свіженькі. Тому запасалась пюрешками-консервами. Зараз би робила сама від початку)) . Якщо ви теж підете тим шляхом, то: броколі і цвітна капуста не пішли зовсім. Фруктові поїдалися із задоволенням, як і м´ясце.
Ти вже знаєш, що спочатку прикорм є як ознайомча добавка аби маля звикало до нових смаків.

Таким чином я зранку, десь через пів години після ГВ давала розчинну, безмолочну кашку. Десь із року в обід, після прогулянки, перед сном, супчик.
Після сну - печене яблучко або парова котлетка з кабачковою ікрою. На вечір знову розчинну кашку, але молочну, оскільки мала не наїдалася. В цей час обов´язково урізноманітнювала свій раціон також, аби мала з моїм молоком також звикала до різного. Звісно, як і раніше витримувала табу на: алкоголь, часник, копчене, мариноване, смажене, огірки. З солодким було важче, тут втриматися ніяк.
Одночасно, аби дитина жувала й мала нормальний прикус давала яблуко (обчищене) і скоринку від батона. Можна й моркву.

Якщо робитимеш пюре сама - радила б придбати пароварку. І запастися цвітною капустою і кабачками на зиму в морозилці. З цвітної капусти максимально зрізаєте ніжки, кабачки дитині десь до року бажано давати без шкірки (вона гірчить) і без насіння. В подальшому молодедесенькі кабачки можна так ретельно не обчищати. До речі, ніжки від цв.капусти і очистки від кабачків можна подрібнити і заморозити окремо - на суп для дорослого сімейства, на зажарку, в омлет... До речі, в кабачках заліза набагато більше, ніж будь-де, вони дієтичні і смачні. Тому якщо у вас знижений гемоглобін - кабачки мають бути де тільки можна)).
Фрукти. Яблука (краще білий налив) вирізаєте сім´яні коробочки, зрізаєте брудні місця, як от плодоніжка і залишки квітки, підозрілі плями і т. п.. Запікаєте в мікрохвильовці, в закритому, бажано скляному посуді хвилин 6 на повній потужності. Охолоджуєте, з легкістю видаляєте шкірку, перетираєте через ситечко. Це можна давати в каші чи й просто так.
Коли варитимете супчик, то не забувайте м´ясо відварювати окремо, бажано двічі зливати й міняти бульйон. Коли будете блендерити - додайте до м´яса 1/2 жовтка вареного яйця (десь через півроку цілий) , трішки солі , бульйона із супу і оливкової олії, коли все це гарно перемелеться - додаєте в суп і ще раз блендерите все разом. Варити можна дня на два-три дні, розливши порції по баночкам. Порції визначаєте апетитом. Молоти в кашу чи так, щоб були часточки визначаєте кількістю зубиків і харчовими уподобаннями маляти. Тут катеноричних рекомендацій немає. Але має формуватися нормальний прикус, тож якась тверденька їжа має бути, хоча б у тому ж ніблері.
Можна чергувати супчики з м´ясом індички або курки (філе), яловичини (не молочного теляти, а тварини, що зупинилася в розвитку, в молодому теляті немає нічого поживного), кролятини (тільки домашньої), риби (не червоної, не жирної). Рибку краще з білим, нежирним м´ясом, з недорогих варіантів - молочний хек, минтай.. . Ні в якому разі не купуйте філе риби! Для розм´якшення кісток у ньому часто використовують досить шкідливі речовини, тож краще тушки.
Супчики краще робити в пароварці також. Але м´ясце все одно варите окремо. Водичку, що конденсувалася з пари використовуєте, як бульйон.

Парові котлетки. Мій рецепт покроково. На невелику порцію (тривале зберігання в морозилці аж ніяк не покращують смакові якості, тому бажано зберігати недовго). Замочити у молоці добре висушений шмат батону товщиною з 2 пальці, без скоринки. Філе курки/індички або 3 невеликих тушки риби (звісно, вже без луски, кісток та ін.), 1 яйце, четвертина маленької цибулинки, маленький обчищений кабачок (надає соковитості), трішки кропу, трішки солі. Все це в блендер. Має вийти маса доволі густої консистенції, але й не збита, як у звичайних котлет, тобто, руками ви їх не зліпете, але й з ложки не має зтікати. Якщо зробите дуже густо - котлети будуть сухуваті і тверді. Все це викладаєте десертною ложкою у контейнер пароварки, далі вона вже сама.. .

Мій рецепт кабачкової ікри. Інгридієнти можна не всі, а за наявністю. В пароварку: ¼ цибулі, середня морквина, 2 невеликих кабачки, якщо є, то ще: трохи цвітної капусти, ½ солодкої перчини, трохи гарбуза, 2 середніх помідора зі шкіркою але із зрізаною верхівкою. Пароварите. Даєте трошки охолонути. Все це у чашу блендера, з помідора знімаєте шкірку, плюс: зелень, пів чайної ложки солі, десертна ложка (тобто, на око) олії (оливкової, льняної, соняшникової нерафінованої холодного віджиму). Блендерите. Ікра готова.

Років із півтора додала до раціону макарони (оті гніздечка дуже класні і руцями їх зручно їсти), манну кашу (на воді+ зовсім трошки молочка), овочеве пюре (картопля + морква або гарбуз), вівсянку з фруктами. Варена курка. Трошки огірочка. На післясон до печеного яблучка йшли ще Агуші з дитячим печивом "малятко". Або іноді робили біфівіт.

З двух років ми потроху їли все (сніданок - це перловка, булгур, вівсянка, манка, картопля, рис, гречка, макарони/ з м´ясом і овочами. Як десерт мала любить фрукти з компоту або чай із солодкими сухарями.
На обід супчик, якщо виходить ріденький - додаю в тарілку сухарики. Чергую курячий, яловичий і рибний, причому яловичину мала не дуже любить, а от суп із малесенькими фрикадельками з фаршу яловичинини дуже любить. Років з двох блендерити перестала - нарізаю все дуже маленькими кубиками. Десерт - трішки фруктів (виноград без кісточок, обчищений апельсин, банан, ківі, малина, полуниця, кавун… ).
На післясон печене яблуко і Агуша з дитячим печивом.
На вечір молочна розчинна кашка Карапуз або раз на тиждень омлет з котлетою і овочами. Омлет запікаю в мікрохвильовці, часто перемішуючи. Тефтельки, до речі у фарш, крім всього завжди додаю півкабачка, перемелені у блендері - вони так соковитіші. Десь із двох з половиною років вечеряти теж почали дорослою їжею, від розчинних кашок відмовилися зовсім. Залишки кашок додавала у тісто, якщо солодкі, або у омлет, якщо ні.
Запіканки сирні мала відмовилася їсти, як і ліниві вареники. Поки.
В цей же період почали із задоволенням гризти великі гомілкові кісточки від відварених, а ще краще, запечених курячих стегенець і гомілок.

Тефтелі (і як основа фаршированих помідорів, а в подальшому й голубців) . Краще яловичий фарш, краще домашнього приготування з молодої корівки (тобто, не темночервоне від корови пенсійного віку і не бліда телятина), туди перемелені на блендері півцибулини з яйцем і маленьким молоденьким кабачком, додаємо пару жменьок сирого рису (на півкіло фаршу - 2-3 маленькі жменьки. Рис краще брати отой, подрібнений, і саме сирий - він краще зв´яже м´ясо, головне, що під час тушіння він набереться соку фарша і буде смачним, а не прісним, як відварений заздалегідь, ну й досить дрібний аби не перебивати смак тефтелі в малій, дитячій, порції). Ще дрібку солі, ну й лаврушку в посудину. Нічого не обсмажуємо. Складаємо в мультиварку (пишу в мультиварку, бо це мій досвід!) , додаємо водички. Я водички додавала багато, аж виглядала, бо її тефтелі гарно вбирають, якщо водички мало вони тверднуть і втрачають соковитість. В блендері, де мололись цибуля та кабачки, можна перемолоти 2-3 чищених помідора, туди ж. Зверху притрусити тертою морквиною. З трьох років моркву трохи обсмажую до карамелізації.

Рибка з овочами. На дно мультиварки (каструлі) 1 буряк, порізаний в міру тонкими кружальцями, потім шар моркви, порізаної так само, можна трішки товщими кружальцями, потім шар цибулячих кружалець. Потім на це все почищену, випотрошену, порізану на куски товщиною 2-3см, рибку, але перед тим ті шматочки збризніть оливковою олією і підсоліть, перемішавши руцями. Якщо готуєте в мультиварці - залишаєте рибці і кісточки, і плавники, лише хвостовий обрізаєте. Тепер ці соковиті шматочки викладаєте зверху на цибульку, а на них 1-2 лаврових листочка. І знову шар цибулиних кілечок, потім моркви (можна тертої на терці) і зверху буряк, теж можна на терці, якщо морква терта. Заливаєте зовсім трішечки водички, і тушкуєте мінімум хвилин 40. Рибка-то готується швидше, стільки часу даємо кісточкам. Ще нюанс. У тушкованій рибі морква завжди виходить дуже смачна, як ніде, тому можна спотворити пропорції з класичної рецептури у бік її збільшення. За рецептом на кіло рибки по 2 овоча на кожен шар.

Десь із двох з половиною років до соломки і сушок додала мармеладки "равлик Боб". А з трьох років - чурхчелу власного виробництва. Так пізно, бо там багато горіхів - а це велике навантаження на травну систему. Робиться дуже просто : упаковка 1л соку (для початку брали Galicia яблучний), півлітрова банка волоських горіхів, 1 склянка борошна, ½ склянки цукру. Горіхи подрібнюємо, але не в крихту. Готуємо місце для розливу: 2 протвиня із кулінарним пергаментом. У півлітрову банку наливаємо трішки соку, висипаємо борошно, ще трохи соку, перемішуємо, хай стоїть, просякає. Тим часом на вогонь кастрюльку із залишком соку, туди цукор і горіхи, варимо, помішуючи. Помішуємо весь час, маса дуже швидко густішає. Коли закипить - потрохи вливаємо перемішаний вміст банки, помішуючи. Варимо киплячу масу, не перестаючи мішати хвилин 15. Потому відразу розмащуємо її тонким шаром на підготовлені поверхні. Відразу з вогню, інакше вже не відшкребете. Висушуємо все це в духовці на самому слабкому вогні з-пів доби. Дістаємо, ріжемо на смужечки, смакуємо.

З трьох років почала давати деруни картопляні, кабачкові оладки, борщ, дитячі пельмені (напівфабрикат) і нарешті пішли сирні запіканки.
Іноді їмо морозиво)), віддаю перевагу "рудь". З перетертими фруктами.

Відразу зазначу, що, можливо, щось пропустила чи не додала, чи робила щось не так, як ви)) . Можливо ви щасливиця, у якої є бабусі-дідусі-тітоньки з відповідним багажем знань і досвіду та головне - бажанням допомогти. У нас таких немає, нажаль.
Я з тих мам, які дорослу їжу, особливо смажене дають якомога пізніше. Це моє бачення, мій вибір, який не нав´язую
lelya.fbr 27 мая 2020
1
Плачущая Дева 27 мая 2020
2
Спасибо!
автор Київна 13 июня 2020
3
Забула дописати про кабачкову ікру - коли з пароварки все перекладено у ємність блендера, їх треба добряче притиснути аби витіснити зайву рідину, всю цю вичавку акуратно злити і потім проблендерити. Тоді на виході буде густа і дуже смачна ікра. Гарбуз слід додавати, якщо всі члени сім´ї, які куштуватимуть ікру, його люблять - не всі сприймають специфічний гарбузовий смак.
автор Київна 13 июня 2020
4
Нам три роки з маленьким хвостиком і за слідами черепашок ніндзя сьогодні вперше робила дитячу піццу.
Мала уважно дивилась мульт, дуже уважно)), тож відразу після перегляду сказала, що хоче піццу з ковбасою і щоб багато сиру.
Мій рецепт дитячої піцци покроково:
Інгридієнти :
Тісто:
2 курячих яйця
⅔ чайної ложки солі
неповний пакетик розпушувача тіста
200 г сметани (простоквашино, 10% жирності)
100-150 г вершкового масла
500 г борошна
Начинка:
2 помідора
Трішки шпинату (не обов´язково)
Ковбаска (м´ясна гільдія - три корівки, ½ кілечка)
Десь 100 г сиру(на око) (Комо, сир Кантрі - мала його дуже любить)
Розтоплюємо масло. Готуємо шмат харчової плівки для тіста.
У миску: яйця, додаємо сіль, збиваємо виделкою, додаємо розпушувач, збиваємо, сметанку, збиваємо, масло, збиваємо. Всипаємо борошно потроху, помішуючи ложкою. Коли все борошно в мисці, починаємо гарно його вимішувати руцями. Місимо довго, аж поки тісто не стане пружне і перестане прилипати. Я місила, витягуючи всю цу масу вгору - так воно насичувалось повітрям і краще видно було якої воно кондиції.
Тісто стало таким, як треба, ми ним, як лизуном збираємо решти з країв миски, має гарно відліплятися, і кладемо акуратно в харчову плівку, завертаємо, тоді в холодильник.
Поки розігріваємо духовку на максимумі, протвинь вистилаємо кулінарним пергаментом. Миємо овочі. Один помідор, який менший і шпинат збиваємо в блендері. Ріжемо помідор, що більший кружальцями, так само ковбаску. Натираємо сир на дрібну терку.
Дістаємо тісто з холодильника, акуратно вивертаємо на приготовану форму з пергаментом. Потім я плівкою обертаю руку, стороною, що в тісті назовні і розрівнюю його таким чином по протвиню. Досить тонким шаром. Змащуємо масою з блендера, потім помідорні кружальця, на них ковбасні. Випікаємо десь на 200 градусах, хвилин 20 (до готовності), дістаємо, присипаємо тертим сиром. Печемо ще хвилин 5. Дістаємо готову. Коли охолоне (затвердне сир), легко ріжемо на порції.
Потім планую те саме зробити, замінивши ковбаску відвареним курячим філе))
Мнения, изложенные в теме, передают взгляды авторов и не отражают позицию Kidstaff
Тема закрыта

Ще з цiкавого

Популярные вопросы!

ещё

Сейчас читают!