Українці були б не українцями, якби обмежилися лише крашанками. Насправді пасхальними яйцями вважаються крашанки, писанки, драпанки, крапанки. Самі назви говорять за себе, але детальніше про кожну далі.
Крашакна - походить від слова красити, або фарбувати. Робиться крашанка дуже легко. Для цього можна використати як натуральні барвники - лушпиння цибулі, смородина, буряк, листя кропиви, листя червоної капустини, кава. Або використовують харчові барвники. Наші предки обмотували яйце у листя дубу, берези, кропиви і варили. Таким чином з'являвся природній візерунок.
Писанка - значно складніший вид пасхальних яєць. Писанкарство з впевненістю можна назвати істинно українського мистецтва. У розписі використовують будь-які форми, узори, фігури. Часто використовують сюжети тваринного та рослинного світу. для кожного регіону України притаманні свої кольори і орнаменти. Так для Прикарпаття характерні жовтий, червоний, чорний, Чернігівщини - червоний, чорний, білий, Полтавщини - жовтий, зелений, білий. Розписують сире куряче яйце з першим дзвоном.
Для драпанки відбирають коричневі яйця, бо вважалося, що вони міцніші. Яйце вариться і краситься у темні відтінки. Спочатку наноситься малюнок простим олівцем, а потім гострим предметом (шило, ніж, голка) приступають до висічення узору.
Пасхальні крапанки передбачають крапання. Але що та як? Зварене яйце фарбується у будь-який колір. Коли яйце висохло, на нього наносять краплі воску і чекають поки він застигне. Після того наносять новий шар фарб воскових крапель . Таку процедуру повторюють кілька разів. Віск можна або вручну обережно відскрібати, або опустити яйце в гарячу воду, де він сам розмокне.
Похожие темы:
Назад Комментарии к ответу