25 сентября 2020

Фотографуємо дітей в домашніх умовах.

Всі мами добре знають, як швидко змінюється дитина, особливо в перші роки життя. І як же цікаво переглядати світлини в альбомах, помічаючи якісь милі деталі «а тут він таких серйозний, схожий на дідуся», «а тут вже так впевнено тримає голову»... Кожен день життя дитини сповнений моментів, які можна перетворити на фото-спогад.  Звісно, зробити класні кадри може професійний фотограф, який має досвід не одного десятка дитячих портретів,  але для цього потрібно виділяти окремий час та бюджет.

Хороша новина у тому, що мама, спостерігаючи за дитиною і гуляючи приблизно однаковими маршрутами кожен день, може робити цікаві, «справжні», живі кадри сама. Окрім цього, мама зможе трішки відволіктись від щоденної рутини та побуту, занурившись у творчість та спостереження.  До речі, камери сучасних мобільних телефонів роблять фото такого ж розміру як середні «дзеркалки» 10 років тому. І телефон завжди під рукою, він легкий та компактний.

 

 

 

 

 

 

 

Тож, ось кілька рекомендацій:

1. Щаслива дитина -запорука гарного фото. Це і про щиру посмішку, і про улюблену справу. Ловіть моменти, коли малеча справді в гарному настрої, веселіть, розважайте (хоча, будь-яка емоція цінна; декому вдається зробити шедевр маючи модель в сльзах.) Або, якщо дитина робить щось із цікавістю - тихенько зробіть кадр, не привертаючи до себе зайвої уваги (модель, яка не дивиться в кадр виглядає іноді навіть більш цікаво) .
 
2. Світло важливе. Його має бути достатньо. Для дитячих портретів на відкритому повітрі моє улюблене світло - м‘яке вечірнє, ранкове або світло вкритого хмарками неба, що не сліпить очей. Якщо фотографуєте вдома - багато світла біля вікна. Найпростіше правило освітлення - «правило соняшника», коли модель розташовується лицем до світла.  
 
3. Одяг обирайте якомога лаконічніший, нейтральних кольорів (синій, сірий, білий, тілесний, блакитний, ін.), бо  ж ми хочемо привернути увагу до дитини, її емоцій. Тож, обираємо одяг спокійних кольорів, без яскравих малюнків, які перетягуватимуть увагу на себе.  


4. Слідкуйте за фоном: нехай у кадрі не буде зайвих деталей, людей та предметів. Іноді краще декілька хвилин перечекати, щоб люди пройшли, ніж милуватись на чужі ноги чи руки решту життя. Якщо фотографуєте вдома - приберіть зайві речі, звільніть простір. Зазвичай виграшно виглядають знімки «світле на темному», наприклад: дитина добре освітлена і за нею якийсь темний фон.
 
5. «Піддивляйтесь» як роблять фото інші фотографи: світло, композиція, фон. Сробуйте повторити кадри, які вам сподобались. Не бійтесь бути «плагіатором»: абсолютної копії у Вас не вийде, бо і модель інша, і антураж.  


6. Освоюйте мобільні редактори на кшталт «Snapseed” та інші, що вбудовані у Ваш смартфон. Не хвилюйтесь, професійні фотографи теж використовують редактори для покращення фото.


7. Практикуйте, робіть багато знімків, експериментуйте з ракурсами та світлом, передивляйтесь, видаляйте повтори та невдалі кадри. Часи, коли фотографи економили кожен кадр, бо плівки коштували грошей та швидко закінчувались - у минулому, тож користуйтесь перевагами цифрового формату фотографії.  

Вдалих знімків :)

Автор: Тетяна Лещенко - фотограф, ілюстратор.   Instagram

Редакція сайту Кідстаф.

 

asjaua 25 сентября 2020
1
Все это читают и знают, но в соцсетях дети на фото в колготах, перемазанные кашей и с горшком на заднем плане))
TvoyaSovest 25 сентября 2020
2
Удалено администрацией...
КОШЪ 25 сентября 2020
3
Таня, акварель у вас хорошая
автор Тетяна Лещенко 25 сентября 2020
4
Ответ дляasjaua
Все это читают и знают, но в соцсетях дети на фото в колготах, перемазанные кашей и с горшком на заднем плане))
:) мабудь, щось ті «всі» не дочитують ;) чи просто не використовують... або ж бачать свою естетику в панчохах і переказаних личках :) до речі, це може бути дуже мило 😊
автор Тетяна Лещенко 25 сентября 2020
5
Ответ дляЗакусенец
Таня, акварель у вас хорошая
Дякую 🌺:)
Тема закрыта

Ще з цiкавого