sovetchitsa
Советчица
Вход Регистрация
Спросить Советую Промо публикация Поиск товара
Настройки
Язык меню: ru ua Шрифт: a a a
Служба поддержки
Вход Регистрация
Правила | Ограничения | Cookies
©2008—2025 Советчица Kidstaff
Советчица - Еда, Кулинария - Консервация
noavatar
Gvenna• 30 мая 2023

Варення з соснових шишок

Пост не про кулінарію, трохи про інше.

Вчора відвідала презентацію книги - збірки орнаментів для вишиванок. Велика, красива книга, там і крій, і взори різні. Авторка збирає все життя взори свого регіону.
Товариство зібралось відповідне - у вишиванках. І все це в краєзнавчому музеї, серед, знову ж таки, вишиванок - старовинних. Майстрині, уявляєте?! Чистий кайф. :)

І йшла мова про те, що вишиванка не просто код нації, це код регіону, код твого міста чи села. Що люди навіть в Києві величезному впізнавали земляків в натовпі по узорам на їх вишиванці.

До чого варення? А це теж своєрідний код виходить, нашої Слобожанщини. Бо так склалось, що переважна більшість варення з соснових шишок на ринку України - це Харківська і Луганська області, трішки Донецька. Бо сосновий регіон. Карпати, звісно теж. Київщина, Житомирщина, Чернігівщина трохи. А південь, наприклад, не варить, бо сосен нема. Може десь є, епізодично. Знаю що навіть на узбережжі моря є соснові рощі. Але масштабних лісів нема.

Так от. Війна пройшлась по всіх соснових лісах Харківщини. В лісах повно мін.
А Харківщина все одно вже варення наварила і торгує.
Ізюм - наш цар і бог по сосновому варенню, незламний розбитий Ізюм вже постачає на ринок варення сезону 2023.
Також зустрічала товар від продавця з Бородянки під Києвом.
Наші люди - це.. Сила.
Зберігають свій код.
Бо не знаю в кого як, а в моїй родині це варення варили всі в роду, прабабусі, бабусі, мама. Тепер варю я.

І, на завершення спічу, скажу, що в моєму житті саме варення з соснових шишок зіграло неабияку роль. В квітні минулого року я переїхала на захід України. Хто це чув, дивувався або й за очі називав мажоркою) бо прийнято вважати, що ЗУ це дорого, і шо у мене є блат.
Насправді у мене нічого такого не було.
Просто був клієнт, який купував у мене це варення. І коли почалась війна, він мене згадав і запропонував приїхати. Так я опинилась на ЗУ.
А ще я варила варення в день першого побачення з майбутнім чоловіком і притопала з таким сосновим духом на ту зустріч) а коли розходились, він сказав, що може мені з варенням допомогти, ну там, шишки порізати) і....допомагає вже 5 років, а найголовніше - у нього виявилось "соснове" прізвище) яке я собі взяла, в тому числі за назву бренду) і люди реально думають що то просто бренд і коли бачать прізвище відправника в декларації - дивуються))

Ото понаписала) щоб я на роботі так натхненно за гроші писала, як оце тут)

Всім натхненного, тихого, теплого літа.

Фото додам) з музею і з річки, яка дає мені натхнення останній рік, я дуже люблю річки. Хто на фб читає Світлану Ройз, бачили недавно пост, як вона тепло про Дніпро писала. Кожного разу милується схилами, як їде мимо. Отак і я. Тільки річка інша в мене)
attached-photo
attached-photo
attached-photo
attached-photo
like 2 heart 12
25 0
Все фото темыКомментарии автораМои ответы
anonim_117
Сонечко• 30 мая 2023
1
Обожаю варенье из сосновых шишек, всегда покупали приезжая в Святогорск. Но и из еловых шишек вкусное, правда не настолько.
like 4 heart 1
anonim_14
Неновая почта• 30 мая 2023
2
Ніколи не куштувала такого варення, а ви так гарно про нього написали😊
heart 4
noavatar
автор Gvenna • 30 мая 2023
3
Ответ дляСонечко
Обожаю варенье из сосновых шишек, всегда покупали приезжая в Святогорск. Но и из еловых шишек вкусное, правда не настолько.
Да, шишки, грибы...лес кормил людей, одним словом..при дороге столько всего продавалось.
heart 3
noavatar
автор Gvenna • 30 мая 2023
4
Ответ дляНеновая почта
Ніколи не куштувала такого варення, а ви так гарно про нього написали😊
Дяка) та щось найшло)
noavatar
Vailly• 30 мая 2023
5
Западная Украина познакомила меня с кухней из белых грибов, теперь покупаю и готовлю юшку, это прям бомба!
Варенье не пробовала, надо попробовать, должно быть полезным!
heart 4
noavatar
автор Gvenna • 30 мая 2023
6
Ответ дляLevander
Западная Украина познакомила меня с кухней из белых грибов, теперь покупаю и готовлю юшку, это прям бомба!
Варенье не пробовала, надо попробовать, должно быть полезным!
Там же, где и грибы, базарчики в Карпатах, ярмарки - должно продаваться обязательно!
anonim_120
Мій не такий• 30 мая 2023
7
Ответ дляGvenna
Да, шишки, грибы...лес кормил людей, одним словом..при дороге столько всего продавалось.
А ми шишки коньяком заливаємо.
А ще я заморожую і потім просто окропом запарюю.
У Карпатах збираю.
Зараз по низинах вже є, у високогір´ї десь у липні. На висоті понад 1600 метрів росте жереп - низькоросла сосна. З нього збираю. Ну і з смерек. Вже кілька пляшок ’засолили’ .
Ті хвойні - то бомба при бронхо легеневих. Ми одну паняночку мало не з того світу витягли своїм зіллячком - вона по ложечці до чаю собі і пила. Після ковіду в неї легені вхлам були. А то відновились! Людина нам дуже дякувала!
heart 2
noavatar
Vailly• 30 мая 2023
8
Ответ дляGvenna
Там же, где и грибы, базарчики в Карпатах, ярмарки - должно продаваться обязательно!
А я не знала, что такое бывает)))
Мы хотели в феврале ехать в Яремче, благо квартиру не забронировала, но увы, война не дала, а теперь до конца войны и не поедем никуда.
heart 2
anonim_14
Неновая почта• 30 мая 2023
9
Ответ дляLevander
А я не знала, что такое бывает)))
Мы хотели в феврале ехать в Яремче, благо квартиру не забронировала, но увы, война не дала, а теперь до конца войны и не поедем никуда.
Ми їдемо на Закарпаття відмічати випускний, читала в якійсь темі, що і у вас випускний буде)
heart 3
noavatar
автор Gvenna • 30 мая 2023
10
Ответ дляМій не такий
А ми шишки коньяком заливаємо.
А ще я заморожую і потім просто окропом запарюю.
У Карпатах збираю.
Зараз по низинах вже є, у високогір´ї десь у липні. На висоті понад 1600 метрів росте жереп - низькоросла сосна. З нього збираю. Ну і з смерек. Вже кілька пляшок ’засолили’ .
Ті хвойні - то бомба при бронхо легеневих. Ми одну паняночку мало не з того світу витягли своїм зіллячком - вона по ложечці до чаю собі і пила. Після ковіду в неї легені вхлам були. А то відновились! Людина нам дуже дякувала!
О так, дякую, що ділитесь. Моїй тітці після запалення легень лікарка прописала смолу з стовбурів забрати і їсти. Рецептів дуже багато. Якби не короткий сезон) то експериментувати можно багато.
like 2
anonim_120
Мій не такий• 30 мая 2023
11
Так цвіте смерека. Це майбутні шишечки. ’Дівчатка’ і ’хлопчики’ Одні з пилком, запилюють інші. У мене квітень-травень все у пилку! І дивно, що я алергик, багато на що - а на цей пилок нема алергії.
Здається задвоїло фото. А може і різні, не бачу на такому форматі.
attached-photo
attached-photo
heart 2
noavatar
автор Gvenna • 30 мая 2023
12
Ответ дляМій не такий
Так цвіте смерека. Це майбутні шишечки. ’Дівчатка’ і ’хлопчики’ Одні з пилком, запилюють інші. У мене квітень-травень все у пилку! І дивно, що я алергик, багато на що - а на цей пилок нема алергії.
Здається задвоїло фото. А може і різні, не бачу на такому форматі.
Задвоїло, та краси забагато не бува) але ж гарно!!!
heart 2
anonim_120
Мій не такий• 30 мая 2023
13
Ответ дляGvenna
Задвоїло, та краси забагато не бува) але ж гарно!!!
Гарно! Наша Україна така гарна! Кожен її куточок! Такі чудові всюди люди! Все в нас буде добре 💙💛
heart 2
noavatar
автор Gvenna • 30 мая 2023
14
Я в Карпатах була в 2009, більш не була з тих пір. Останній рік наче й можна було б, електрички зі Львова, але я з іншої від Львова сторони, далеченько, та й витрати знову ж таки. Але ми доберемось пізніше)
anonim_67
Срочнокпсихологу• 30 мая 2023
15
Ви крутезна. Приємно вас читати.
Нехай все вдається у житті! І бренд розвивається успішно.
heart 3
noavatar
автор Gvenna • 30 мая 2023
16
Ответ дляСрочнокпсихологу
Ви крутезна. Приємно вас читати.
Нехай все вдається у житті! І бренд розвивається успішно.
Дуже-дуже приємно , дякую вам
heart 1
anonim_124
Аленький носочек• 30 мая 2023
17
Поделитесь рецептом варенья. Или может подскажете
: нужно сахар 1:1?
Нужно варить 6 раз?
Шишки нужны 2-4 см? А по 1см это ещё малыши совсем?
Правда ли, что шишки можно только жевать максимум, а глотать нельзя? Потому что смола оседает на стенках желудочного тракта и не выходит из организма?
heart 1
anonim_68
Кукарачка• 30 мая 2023
18
Обожаю варенье из шишек
Всегда покупала его в Святогорске
А ещё кучу всяких полезных штук, мазей и тд🙈
heart 1
anonim_4
Докладальниця• 30 мая 2023
19
Приємно, коли щось таке приземлене побутове насправді пробуджує в людини стільки емоцій, спогадів, ритуалів і раптом виявляється, що це не просто варення, а ціла історія - це прекрасно) Я з Київщини. Цього року на Новий рік одразу дві подружки дарували всім (в тому числі і мені) баночки з цими шишечками. Третя подруга, спробувавши, наварила ось недавно й своїй сім´ї. Свекруха моя теж варить, але вона цідить - то не так цікаво виглядає) Хоча мені смакує сам сироп, а чоловік любить саме шишки. Так що, у нашій місцевості це теж набирає обертів
attached-photo
attached-photo
heart 3
noavatar
Vailly• 30 мая 2023
20
Ответ дляНеновая почта
Ми їдемо на Закарпаття відмічати випускний, читала в якійсь темі, що і у вас випускний буде)
У нас 4й класс))) честно, не пойму вообще зачем, но то таке))
heart 1
noavatar
автор Gvenna • 30 мая 2023
21
Ответ дляАленький носочек
Поделитесь рецептом варенья. Или может подскажете
: нужно сахар 1:1?
Нужно варить 6 раз?
Шишки нужны 2-4 см? А по 1см это ещё малыши совсем?
Правда ли, что шишки можно только жевать максимум, а глотать нельзя? Потому что смола оседает на стенках желудочного тракта и не выходит из организма?
Сахар 1:1 да.
Я варю 1 раз и всего полчаса)
noavatar
автор Gvenna • 30 мая 2023
22
Ответ дляАленький носочек
Поделитесь рецептом варенья. Или может подскажете
: нужно сахар 1:1?
Нужно варить 6 раз?
Шишки нужны 2-4 см? А по 1см это ещё малыши совсем?
Правда ли, что шишки можно только жевать максимум, а глотать нельзя? Потому что смола оседает на стенках желудочного тракта и не выходит из организма?
Ось такі, можна і більші. Аби ножем нормально різались. Як старі, то вони тверді і дають мало соку.
Шишки їм) не знаю про таке. Але у мене зазвичай мало шишок в банках, якось не люблю банку шишками напихати, воно хоч і красиво, але менш раціонально, краще сиропу більше долити.
Але люди люблять з шишками, бо ефектно)
attached-photo
noavatar
автор Gvenna • 30 мая 2023
23
Ответ дляДокладальниця
Приємно, коли щось таке приземлене побутове насправді пробуджує в людини стільки емоцій, спогадів, ритуалів і раптом виявляється, що це не просто варення, а ціла історія - це прекрасно) Я з Київщини. Цього року на Новий рік одразу дві подружки дарували всім (в тому числі і мені) баночки з цими шишечками. Третя подруга, спробувавши, наварила ось недавно й своїй сім´ї. Свекруха моя теж варить, але вона цідить - то не так цікаво виглядає) Хоча мені смакує сам сироп, а чоловік любить саме шишки. Так що, у нашій місцевості це теж набирає обертів
Як гарно)тепло) дякую!
heart 1
anonim_124
Аленький носочек• 30 мая 2023
24
Ответ дляGvenna
Ось такі, можна і більші. Аби ножем нормально різались. Як старі, то вони тверді і дають мало соку.
Шишки їм) не знаю про таке. Але у мене зазвичай мало шишок в банках, якось не люблю банку шишками напихати, воно хоч і красиво, але менш раціонально, краще сиропу більше долити.
Але люди люблять з шишками, бо ефектно)
Большое спасибо за советы. Я завтра попробую дойти после работы за своими шишками. Если можно, вам покажу. Мне кажется, что они ещё зародыши
И нужно расти и расти. Живу в горах. 1600 метров шишесчки мои
heart 1
noavatar
автор Gvenna • 30 мая 2023
25
Конечно, показывайте. Они в разных регионах в разное время созревают. Может и правда малыши ещё.
Мнения, изложенные в теме, передают взгляды авторов и не отражают позицию Kidstaff
Тема закрыта

Похожие темы:

Ще з цiкавого


Популярные вопросы!

Сегодня Вчера 7 дней 30 дней

ещё

Сейчас читают!

Назад Комментарии к ответу

О нас | Служба Поддержки | Помощь

Правила | Ограничения | Cookies ©2008—2025 Советчица Kidstaff