sovetchitsa
Советчица
Вход Регистрация
Спросить Советую Промо публикация Поиск товара
Настройки
Язык меню: ru ua Шрифт: a a a
Служба поддержки
Вход Регистрация
Правила | Ограничения | Cookies
©2008—2025 Советчица Kidstaff
Советчица - Еда, Кулинария - О продуктах и технике
anonim_23
Пописанная парта• 16 мая 2018

Після теми про цукор. Про пальмову олію

Верховна Рада України схвалила проект закону, яким забороняється використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів, молока і молочних продуктів, а також встановлюється адміністративна відповідальність за порушення цієї норми.
Я спочатку зраділа: нарешті!!! Скільки ми чули про шкідливість цієї клятої олії! Навіть у сьогоднішній темі про цукор її не оминули.
Але ось попалась на очі стаття. Я вже не така категорична. А що скажете ви?

7 міфів про пальмову олію
Через ажіотаж навколо законопроекту № 3871 від 02.02.2016, який забороняє використання пальмової олії в продуктах харчування, народжується безліч страшилок навколо «пальми». В принципі, їх і так вистачає, але сьогодні кількість хибних думок про цей продукт як ніколи зашкалює. У цьому блозі я спробував розвінчати найвідоміші міфи.

Пальмова олія – дуже сильний канцероген, і розвинені країни давно відмовилися від ввезення її для харчового використання
Насправді все зовсім не так, а це твердження значною мірою є популізмом. Відмовляються лише від певних фракцій, але не від самої пальмової олії. Це рослинний жир, який постачається на ринки разом із соняшниковою, рапсовою або соєвою оліями. У всіх них є свої плюси та мінуси. Але пальмова олія – унікальна.

Руслан Загребельный, директор B2B продаж «Дельта Вилмар СНГ»

Руслан Загребельний, директор B2B продажів «Дельта Вілмар СНД»

По-перше, її врожай збирають 3 рази на рік. Саме дерево росте 25 років. На 5-й рік після висаджування воно починає давати плоди. Надалі врожайність скорочується і припиняється у віці 17-20 років; після 25 років дерево змінюють. Відповідно, витрати під час вирощування пальми в рази менші, ніж у інших олійних культур.

Що стосується канцерогенів, то рапсова олія, можливо, навіть токсичніша за соняшникову. Наприклад, на соняшниковій олії можна смажити лише 2 рази, інакше під час подальшого використання вона стає канцерогеном. На пальмовій можна смажити 8 разів. Небезпека залежить від сумлінності виробника та способів використовує олію. Хоча не в його інтересах економити на якості, оскільки смак «старої» олії зіпсує смак продукції. Людина відкриє пачку, скуштує і більше ніколи не буде купувати.

До багатих країн постачають «одну» пальмову олію, до бідних – «іншу»
Ні, тут усе залежить від якості очищення. А це вхідний контроль, що залежить від кожної держави. Україна отримує стандартну пальмову олію, яку вживають в усьому світі. Пальмова олія в світовому виробництві – це 50 % харчових жирів, соняшникова олія – 7 % жирів. Кажуть, що в Європі «пальма» не споживається, але показники свідчать про те, що за останні 5 років у ЄС її споживання зросло.

Повернімося до питання очищення. Давайте порівняємо із соняшниковою олією. Коли її виробляють, то на виході маємо олію, фуз, макуху й лузгу. Якщо давати людині фуз, то, звичайно, їй буде не дуже приємно. Аналогічно і з пальмовою олією. Взагалі, словосполучення «пальмова олія» означає весь комплекс: є олія для вживання в їжу, є фракції від пальмової олії для технічного застосування. Ми в “Дельта Вилмар СНД” займаємося тільки харчовим жиром.

Якщо говорити про наше підприємство, то ми випускаємо продукт, сертифікований за всіма показниками безпеки; наше виробництво також пройшло сертифікацію. Свої продукти ми перевіряємо в європейських лабораторіях. Все обладнання підприємства – лише від європейських виробників (Бельгія, Німеччина, Швейцарія). Все автоматизовано. Після монтажу обладнання ми проходимо щорічну акредитацію та сертифікацію так само, як і європейські компанії.

Украина получает стандартное пальмовое масло, которое употребляется во всем мире

Україна отримує стандартну пальмову олію, яку вживають в усьому світі

Світ відмовляється від «пальми» та переходить на соняшникову олію
Соняшникова олія – це трансжири. Трансжири – це погана кров, інсульти, інфаркти і все інше. Відповідно, її застосовують під час смаження, а у всіх інших випадках замінюють пальмовою.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), виробництво пальмової олії у світі в 2012 р. склало 53,2 млн т, що у 2 рази більше, ніж у 2002 р. За останні 20 років виробництво пальмової олії у світі зросло в 4,1 рази, за 30 років – у 8,6 разів, за 50 років – у 36,1 разів.



Пальмову олію навмисно не вказують у складі продуктів
Я можу з упевненістю сказати, що всі виробники кондитерських виробів в Україні вказують, що до складу їх продукції входить пальмова олія. За бажанням виробник завжди розповість про те, які жири потрапляють до рецептури. Це повністю відкрита інформація. Якщо виробник молочної продукції цього не вказує, то тут уже інша історія.

Це кримінал і відповідальність того виробника, який таку продукцію випускає. Він не підмішує поганий продукт, а просто заробляє гроші, оскільки олія, умовно кажучи, коштує 40 грн, а олія з рослинних жирів різних рецептур коштуватиме 20 грн. Але виробник продає її по 40 грн. Відповідно, це нажива й обман покупців.

«Пальму» ніхто не фальсифікує, тому що її підробити неможливо. Фальсифікація можлива в молочній промисловості, коли виробник приховує використання рослинних (пальмового або соняшникового) жирів. Це єдиний варіант введення покупця в оману.

Заборона «пальми» ніяк не позначиться на економіці, а лише зменшить надприбутки виробників
Відразу ж закриються всі кондитерські заводи, які через кілька місяців змушені будуть перейти на ріпак, сою чи соняшник у гідрогенізованому вигляді. Фактично для них буде заборонений експорт, який вимагає відсутності у продукті трансжирів. Виробництво на гідрогенізованій соняшниковій олії передбачатиме в рецептурі трансжири. Тому експорт зникне однозначно. Тобто буде тільки локальна економіка – повернення до Радянського Союзу.

Великі кондитерські підприємства в Україні, наприклад, виробляють понад 3 тис. т продукції. У разі заборони «пальми» їх виробництво знизиться до 0,5 тис. т. Відповідно збільшаться й накладні витрати. Вони не зможуть працювати з такими низькими економічними показниками.

Пальмова олія поступається за якістю іншим оліям
Пальмова олія широко застосовується в кондитерській та молочній продукції. На сьогоднішній день ведеться дуже багато розмов її користь чи шкоду, але в усьому світі на законодавчому рівні здійснюється затвердження норм щодо змісту трансізомерів жирних кислот у готовому продукті. Трансізомери жирних кислот утворюються в рослинному жирі під час гідрогенізації – процесу, за якого рідкий жир перетворюють на твердий.

Плоды масличной пальмы

Плоди олійної пальми

Твердий жир потрібен для виробництва маргарину, жиру для начинок вафель, печива тощо. Для того, щоб із соняшникової, рапсової, соєвої олії отримати твердий жир, у олійно-жировій галузі передбачено процес гідрогенізації олії, що дає можливість отримати жир певної твердості. Це жир, в якому трансізомерів вже мінімум 35 %. Природний жир після добування не містить трансізомерів (ані пальмова олія, ані соняшникова). Але водночас консистенція пальмової олії підходить для використання у якості жиру для начинок тощо. Тобто вона не потребує додаткової обробки. Через це пальмова олія не містить трансізомерів. Тому тут вона має явну перевагу над іншими рослинними жирами, що є звичними для нас.

Якщо з приводу користі чи шкоди олії ще сперечаються, то з приводу трансізомерів вже не сперечається ніхто. Із 2003 року Данія на законодавчому рівні прийняла в себе заборону трансізомерів, після чого їх заборонили в Європа та інших митних союзах. Сьогодні ми говоримо про «пальму» як про жир, який вирішить проблему трансізомерів. Якщо ми з вами як споживачі зайдемо до супермаркету і візьмемо продукцію, завезену з Європи, починаючи з дитячого харчування – до складу буде входити пальмова олія.
6 0
Все фото темыКомментарии автораМои ответы
anonim_23
автор Пописанная парта • 16 мая 2018
1
Закінчення статті за посиланням: http://www.deltawilmar.com/7-mifiv-pro-palmovu-oli...
anonim_188
Фенте Фря• 16 мая 2018
2
С тем как у нас все сертификаты покупаются, будем мы есть все то же пальмовое масло и не будем об этом знать.
anonim_207
КинДза• 16 мая 2018
3
Может я и скажу глупость, я не спец, НО! Вы лично и все остальные люди в основном пользуемся подсолнечным и оливковым маслом. Всех устраивает - мы можем добавлять в любые блюда и так сказать не паримся. Зачем мне пальмовая, рапсовая и т.д. Вы лично пальмовой польете салат, пожарите на ней мясо, картошку??? Нет? Да и не видела я никогда чтобы прям врачи, диетологи или повара советовали добавлять всякие масла из-за границы в наши блюда. А контроль в производстве Вы о чем?))) Святая наивность).
anonim_23
автор Пописанная парта • 16 мая 2018
4
Ответ дляКинДза
Может я и скажу глупость, я не спец, НО! Вы лично и все остальные люди в основном пользуемся подсолнечным и оливковым маслом. Всех устраивает - мы можем добавлять в любые блюда и так сказать не паримся. Зачем мне пальмовая, рапсовая и т.д. Вы лично пальмовой польете салат, пожарите на ней мясо, картошку??? Нет? Да и не видела я никогда чтобы прям врачи, диетологи или повара советовали добавлять всякие масла из-за границы в наши блюда. А контроль в производстве Вы о чем?))) Святая наивность).
Ну я, наприклад, смажу сирники, оладки на кокосовому маслі (привезеному із-за кордону). Дуже подобається всім.
anonim_207
КинДза• 16 мая 2018
5
Ответ дляПописанная парта
Ну я, наприклад, смажу сирники, оладки на кокосовому маслі (привезеному із-за кордону). Дуже подобається всім.
Самое ключевое слово - из-за границы))).
anonim_23
автор Пописанная парта • 16 мая 2018
6
Ответ дляКинДза
Самое ключевое слово - из-за границы))).
Це була відповідь на Ваше ’’всякие масла из-за границы в наши блюда. ’’)))
Мнения, изложенные в теме, передают взгляды авторов и не отражают позицию Kidstaff
Тема закрыта

Похожие темы:

Ще з цiкавого


Популярные вопросы!

Сегодня Вчера 7 дней 30 дней

ещё

Сейчас читают!

Назад Комментарии к ответу

О нас | Служба Поддержки | Помощь

Правила | Ограничения | Cookies ©2008—2025 Советчица Kidstaff