sovetchitsa
Советчица
Вход Регистрация
Спросить Советую Промо публикация Поиск товара
Настройки
Язык меню: ru ua Шрифт: a a a
Служба поддержки
Вход Регистрация
Правила | Ограничения | Cookies
©2008—2025 Советчица Kidstaff
Советчица - Еда, Кулинария - Кухни мира
anonim_43
Кидстаффовка• 17 апреля 2020

Очі, які дивляться на мене з-під листя базиліка, трохи бентежать

Суп з хробаками – екзотика чи свідоме майбутнє людства?

Пиріг з цвіркунами, бургер з жуками та суп з кониками – у Великій Британії відкрився перший ресторан з комахами в меню. Екологічно, але наскільки смачно, дізнавався кореспондент BBC Future.

"Офіціанте, у мене муха в супі", – кажу я, вказуючи на тарілку з першою стравою. Строго кажучи, тонкі, помаранчево-коричневі кінцівки, які стирчать з мого супу, належать конику, але я дозволяю собі поетичну вільність.

Елліс, наш офіціант, відповідає ввічливим сміхом. Я – один з перших відвідувачів, і мій жарт, вочевидь, він почув вперше. Втім, напевно, не в останнє, бо заклад, в якому він працює, – це ресторан комах.

Комахи містять багато білка, жирів, вітамінів і мінералів
Ресторан Grub Kitchen (буквально "Кухня личинок") відкрився цього місяця у місті Сент-Дейвіс графства Пембрукшир. Це перший заклад громадського харчування, в більшості пунктів меню якого – комахи. Хоча представникам західної культури, м´яко кажучи, важко уявити їжу з жуками та личинками, в багатьох країнах такі страви – справа цілком звичайна.

Коли населення планети швидко зростає, а запаси м´яса і риби в світі не збільшуються у такому ж обсязі, дедалі більше людей говорять про те, що наші харчівні звички є нераціональними.

Не дивно, що ідеї, які раніше звучали надто радикально, зараз потроху починають привертати до себе увагу. Данський шеф-кухар Рене Редзепі вже кілька років рекламує переваги меню з комахами, яке він пропонує в своєму ресторані Noma в Копенгагені. Окремі страви з жуками зустрічаються й в меню ресторану Archipelago в Лондоні.

Цікаво, чи стануть екстремальні для європейського смаку страви, які пропонує Grub Kitchen – гумус з хрущfrів, буріто з жучками і коктейль чилі з кониками – розв´язанням глобальних проблем людства? Чи вони так і залишаться екзотикою, придатною хіба що для реаліті-шоу? Ну, і головне питання, яке в теорії з´ясувати неможливо, які всі ці страви на смак?

Отже, я зібрав всю свою мужність і замовив столик.

Часниковий суп з кониками
На перше я замовляю суп з обсмажених на вогні червоного перцю і томатів, приправлений крихтою з часнику та коників. Очі, які дивляться на мене з-під листя базиліка, трохи бентежать. Втім, комахи мають приємний горіховий смак, який нагадує фундук. Їхній хрускіт в поєднанні з димчастим присмаком супу додає страві безперечної пікантності.

"Комахи надають широке поле для експериментів з поєднанням різних продуктів", – каже Енді Голкрофт, засновник і шеф-кухар Grub Kitchen.

"Я хочу показати, що вони можуть бути дуже смачними і корисними, і вони цілком можуть стати альтернативним джерелом протеїнів у світі, в якому вже не вистачає худоби", - додав Енді Голкрофт.

Копирайт изображенияNIC FLEMING
Image caption
Очі, які дивляться на мене з-під листя базиліка, трохи бентежать
За оцінками ООН, до 2050 року в світі з´явиться ще 2,3 млрд ротів, які треба нагодувати, а попит на корм для худоби зросте на 70%. Ціни на корм з високим вмістом білка на основі сої та риби стали захмарними, а викиди парникових газів в атмосферу від тваринної промисловості вже давно перебільшили сукупний вплив літаків, автомобілів і решти транспортного сектора.

Комахи можуть стати вирішенням глобальної проблеми: вони містять багато білків, жирів, вітамінів і мінералів. Дослідження 2013 року, яке розрахувало кількість корму необхідну для отримання певної кількості м´яса, продемонструвало, що розведення цвіркунів – вдвічі ефективніше за вирощування курей, в чотири – свиней і в 12 – великої рогатої худоби. Корм для комах також необов´язково має бути свіжим, їх можна годувати сільськогосподарськими відходами, вони не потребують багато води і випускають значно менше парникових газів, ніж худоба.

Питання лише в тому, як переконати людей їх їсти.

Хробаки у винному соусі
Ще зовсім недавно суші вважали дивною, огидною японською їжею, яку жоден англієць в здоровому глузді не покладе собі до рота
Наступний делікатес, який я замовляю, – пиріг з листкового тіста з сезонними овочами, поданий у соусі з червоного вина з борошняними хрущаками та цвіркунами. Хоча я вважаю себе сміливим харчовим експериментатором, вигляд хрущаків у тарілці змушує мене інстинктивно відсахнутися. На поверхні соусу плавають борошняні хрущаки, які схожі на личинки, але рази в три довші.

"Фактор огиди" розділяє відвідувачів Grub Kitchen на два протилежні табори. Ліза Рівз, вчителька у місцевій школі, порівнює коників з хрустким підсмаженим беконом. А ось її доньки – зовсім іншої думки. "Я не їстиму це, – каже восьмирічна Алана. – Вони виглядають огидно".

Меган, якій 13, відчуває ще менше ентузіазму. Дівчинка натягує вовняний капелюх ще нижче на очі. "Вона не розмовляє зі мною, тому що після того, як я з´їла коників, вона не може пити лимонад", – пояснює мати.

Копирайт изображенияNIC FLEMING
Image caption
Хробаки в пирозі можуть викликати в багатьох людей огиду, втім експерти кажуть, що смаки швидко міняються
Але, як вказують дослідники, смаки змінюються швидко. "Ще зовсім недавно суші вважали дивною, огидною японською їжею, яку жоден англієць в здоровому глузді не покладе собі до рота, – каже ентомолог Пітер Смітерс, науковий співробітник Університету Плімута, який спеціалізується на вивченні їстівних комах.

"Якщо поясните людям в цікавій та пізнавальній формі, що комах їдять по всьому світу, більшість з них зважиться спробувати", - каже він.

Бургер з жуками
Лише заради дослідження я замовляю ще одну основну страву. Це фірмовий витвір Grub Kitchen – бургер з жуками. Борошняні хрущаки, цвіркуни і коники подаються у фокаччі з кукурудзяними чіпсами і часниковим майонезом з мурахами. Він нагадує вегетаріанський бургер, який має цікавіший діапазон смаків. Як, приміром, дивний гострий цитрусовий присмак та хрускіт на зубах від мурашиного соусу.

Хоча мені ця страва дуже сподобалася, я розумію, що далеко не всі відвідувачі готові поділити мій захват. Ось чому більшість впевнена, що комахи зможуть грати важливу роль у якості корму для худоби.

Деякі компанії в США, Канаді, Франції, Нідерландах та ПАР створюють дедалі більше ферм, які виробляють білок з комах для корму сільськогосподарських тварин.

Копирайт изображенияNIC FLEMING
Image caption
Фірмове блюдо ресторану Grub Kitchen – бургер з жуками
В інших країнах світу споживання в їжу комах викликає меншу відразу. Мурах з клейким рисом подають в південно-східній Азії, в шоколаді – в Бразилії і додають в суп в Китаї. Коники у фритюрі – звичайна страва в Таїланді, а в Мексиці їх подають на тостах з перцем чилі і лаймом. Делікатесом у австралійських аборигенів вважаються жирні деревні личинки.

За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, впродовж своєї історії людство споживало більше 1900 видів комах, а для двох мільярдів мешканців планети комахи й сьогодні є основою щоденного харчування.

Протягом історії людство споживало більше 1900 видів комах
Втім, у Великій Британії ця традиція в значній мірі зникла разом із саксами, які збирали та їли личинки хрущаків. З розвитком сільського господарства збирання комах на природі, яке було трудомістким, особливо в холодному кліматі, в якому вони ростуть повільніше, стало неефективним.

"Одна з причин, чому комах більше споживають в їжу в тропіках, тому що вони там швидше ростуть. Але в холодних регіонах значно менша кількість комах не варта зусиль, щоби їх збирати", – пояснює Пітер Смітерс.

Десерт Rocky Road
Можливо, що це саме так. Тим часом Елліс ставить переді мною шоколадний десерт Rocky Road, з якого також стирчать чиїсь лапки. Але в ньому тонкий аромат коників і борошняних хробаків перекриває тягучий солодкий смак шоколаду і маршмелоу.

Виробництво комах для споживання в їжу людьми має значні законодавчі обмеження в деяких країнах, як-от Голландія або Канада.

У Великій Британії зараз дозволяють вирощувати комах для споживання людьми, втім спеціальних фермерських господарств для цього поки що не існує. Експерти також сперечаються щодо того, чи можна використовувати законодавство про вирощування традиційної худоби також й щодо комах. Енді Голкрофт сподівається одного дня відкрити власну ферму.

Копирайт изображенияNIC FLEMING
Image caption
Тягучий солодкий смак шоколаду і маршмелоу перекрває тонкий аромат коників і борошняних хробаків
"Зараз ми закупаємо комах з-за кордону у замороженому вигляді, – пояснює співробітник ресторану. – Якби ми могли використовувати свіжих комах, можна було би готувати їх по-різному, приміром, повільно смажити, завдяки чому можна отримати насиченіші аромати".

Економічна користь від вирощування комах у Великій Британії також викликає сумніви через холодний клімат Туманного Альбіону. Скептики також вказують й на іншу перешкоду – вартість комах. Найдешевшими є борошняні хробаки, які зараз коштують близько 45 фунтів за кілограм оптом, а це у 10 разів дорожче, ніж яловичий фарш. Цвіркуни – вдвічі дорожчі, ніж хробаки, а сарана – майже в чотири рази.

Ціни на м´ясо домашніх тварин у майбутньому сильно зростуть. Втім, передбачити, наскільки знизиться вартість комах, коли їх почнуть вирощувати у промислових масштабах, доволі важко.

А поки Енді Голкрофт сподівається залучити якомога більше кулінарних авантюристів, щоби його ресторан Grub Kitchen почав приносити комерційну вигоду.

"Основне завдання – не тільки мого бізнесу, а всієї промисловості їстівних комах – не в тому, щоби змусити людей скуштувати комах, – говорить він. – А в тому, щоби наступного раз вони би прийшли справді поїсти".

https://www.bbc.com/ukrainian/vert_fut/2015/11/151...

***
Питання: А ви їли коли-небудь таку екзотику? Які враження? Скільки "випили" для сміливості?
attached-photo
attached-photo
attached-photo
30 0
Все фото темыКомментарии автораМои ответы
anonim_119
Солнечный зайчик• 17 апреля 2020
1
Это кто то прочёл?
noavatar
olyagol• 17 апреля 2020
2
Ответ дляСолнечный зайчик
Это кто то прочёл?
Я ток фотки посмотрела))))
anonim_200
Техпаспорт на медузу• 17 апреля 2020
3
Что за поток сознания?
anonim_164
КараПузовна• 17 апреля 2020
4
Я не осилила
noavatar
liliyaya• 17 апреля 2020
5
Ответ дляСолнечный зайчик
Это кто то прочёл?
только первый абзац)
anonim_152
КонхфЭдкаТузик• 17 апреля 2020
6
коротко-насекомые еда будущего?
а вы не знали?
растут быстро, чистый белок
anonim_92
Боевая• 17 апреля 2020
7
Насекомых не ела, надеюсь и не прийдется, я вообще насекомых боюсь, они многие противны. Скорее буду обходится без мяса, чем точить жуков и тараканов
anonim_43
автор Кидстаффовка • 17 апреля 2020
8
Ответ дляСолнечный зайчик
Это кто то прочёл?
я прочитала)) не все ж про корону читати тільки
anonim_66
Раздражевская• 17 апреля 2020
9
Шо ви курите, автор ?🤔
anonim_4
Холодная каша• 17 апреля 2020
10
Ответ дляСолнечный зайчик
Это кто то прочёл?
Тот же вопрос)))
anonim_43
автор Кидстаффовка • 17 апреля 2020
11
Ответ дляКонхфЭдкаТузик
коротко-насекомые еда будущего?
а вы не знали?
растут быстро, чистый белок
тіп того
anonim_43
автор Кидстаффовка • 17 апреля 2020
12
Ответ дляРаздражевская
Шо ви курите, автор ?🤔
кент слім 4,а ви?
anonim_4
Холодная каша• 17 апреля 2020
13
Еда будущего-только растительные белки и овощи-фрукты.
anonim_3
Пэрисхилтонша• 17 апреля 2020
14
Зачем здесь это ?
anonim_43
автор Кидстаффовка • 17 апреля 2020
15
Ответ дляПэрисхилтонша
Зачем здесь это ?
’Зачем -Зачем ’ ....може хто ідею для бізнесу шукає?
anonim_158
Просто красавица• 17 апреля 2020
16
Это кто-то прочитает?
noavatar
asjaua• 17 апреля 2020
17
Ответ дляПишу_граммотно!
Это кто-то прочитает?
тот, кто это хочет попробовать)
anonim_66
Научительница• 17 апреля 2020
18
Ну, китайцы вон жрут такое. Они вообще жрут все, что движется. Результаты мы сейчас наблюдаем.
А вообще у меня один из начальников рассказывал историю, он много ездил по миру, и вот где-то в ЮВА пошел в ресторан, и официант посоветовал ему местный деликатес, блюдо было одно из самых дорогих в меню. Начальник заказал, ему принесли блюдо накрытое крышкой. Открывает он эту крышку, а там на куче овощей и салатных листьев сидит гусеница. Живая и довольно крупная. И жрет эту кучу салата. Ну, начальник подумал, что есть надо эту гусеницу. И долбанул ее вилкой по башке. К нему тут же подлетел официант с криками и гусеницу отобрал. И слава богу, что она жива осталась. Т.к. оказалась, что стоит она очень дорого. А есть нужно было ее выделения. Да... Т.е. гусеница жрет, срет, а ты кушаешь то, что гусеница выделила.
anonim_161
Мать драконов• 17 апреля 2020
19
Ответ дляБоевая
Насекомых не ела, надеюсь и не прийдется, я вообще насекомых боюсь, они многие противны. Скорее буду обходится без мяса, чем точить жуков и тараканов
Мы были в китайском привете на Рождество
attached-photo
anonim_38
Петриківна• 17 апреля 2020
20
Думаю это сработает чисто как экзотика. Перейдут на такую еду очень не скоро.

И в который раз убеждаюсь, что у нас, украинцев, есть все, чтобы жить как короли и есть хорошую еду. Но мы просрем свою землю и таки придется нам жрать червей в итоге
anonim_92
Боевая• 17 апреля 2020
21
Ответ дляМать драконов
Мы были в китайском привете на Рождество
На вид такое, на любителя. Я к таким любителям не отношусь
anonim_43
автор Кидстаффовка • 17 апреля 2020
22
Ответ дляНаучительница
Ну, китайцы вон жрут такое. Они вообще жрут все, что движется. Результаты мы сейчас наблюдаем.
А вообще у меня один из начальников рассказывал историю, он много ездил по миру, и вот где-то в ЮВА пошел в ресторан, и официант посоветовал ему местный деликатес, блюдо было одно из самых дорогих в меню. Начальник заказал, ему принесли блюдо накрытое крышкой. Открывает он эту крышку, а там на куче овощей и салатных листьев сидит гусеница. Живая и довольно крупная. И жрет эту кучу салата. Ну, начальник подумал, что есть надо эту гусеницу. И долбанул ее вилкой по башке. К нему тут же подлетел официант с криками и гусеницу отобрал. И слава богу, что она жива осталась. Т.к. оказалась, что стоит она очень дорого. А есть нужно было ее выделения. Да... Т.е. гусеница жрет, срет, а ты кушаешь то, что гусеница выделила.
блін...обідаю якраз...тьфуууу
anonim_170
Подскажите плиз• 17 апреля 2020
23
Ответ дляНаучительница
Ну, китайцы вон жрут такое. Они вообще жрут все, что движется. Результаты мы сейчас наблюдаем.
А вообще у меня один из начальников рассказывал историю, он много ездил по миру, и вот где-то в ЮВА пошел в ресторан, и официант посоветовал ему местный деликатес, блюдо было одно из самых дорогих в меню. Начальник заказал, ему принесли блюдо накрытое крышкой. Открывает он эту крышку, а там на куче овощей и салатных листьев сидит гусеница. Живая и довольно крупная. И жрет эту кучу салата. Ну, начальник подумал, что есть надо эту гусеницу. И долбанул ее вилкой по башке. К нему тут же подлетел официант с криками и гусеницу отобрал. И слава богу, что она жива осталась. Т.к. оказалась, что стоит она очень дорого. А есть нужно было ее выделения. Да... Т.е. гусеница жрет, срет, а ты кушаешь то, что гусеница выделила.
anonim_43
автор Кидстаффовка • 17 апреля 2020
24
Ответ дляПетриківна
Думаю это сработает чисто как экзотика. Перейдут на такую еду очень не скоро.

И в который раз убеждаюсь, что у нас, украинцев, есть все, чтобы жить как короли и есть хорошую еду. Но мы просрем свою землю и таки придется нам жрать червей в итоге
згідна з вами!
Нам повезло в плані їжі!
Але хто знає,що буде й в нас за років 100))
anonim_129
Царевна_несушка• 17 апреля 2020
25
Ответ дляСолнечный зайчик
Это кто то прочёл?
я нет) фото глянула
noavatar
нуся_• 17 апреля 2020
26
оно нам надо, вам нечем заняться?
anonim_114
Цветов Мне срочно• 17 апреля 2020
27
фуу
anonim_114
Цветов Мне срочно• 17 апреля 2020
28
и это я не читала, только фото посмотрела. гадость
anonim_3
Томатико• 17 апреля 2020
29
у меня невестка филиппинка, очень уважает всяких жуков, скучает по ним))
статью проскролила, если что, но фотки посмотрела
anonim_16
Радуга-дуга• 17 апреля 2020
30
Ответ дляКидстаффовка
тіп того
А все китайцев ругают. Белок будущего искуственное мясо и из насекомых тоже. В тюбиках, как быстрый перекус. Я была на презентации в Англии давно, еще лет 15 назад. Вроде в Украине они тоже показывали продукцию. Она кстати вкусная и дешевая, но я это есть не буду. Лучше соевое мясо.
Мнения, изложенные в теме, передают взгляды авторов и не отражают позицию Kidstaff
Тема закрыта

Похожие темы:

Ще з цiкавого


Популярные вопросы!

Сегодня Вчера 7 дней 30 дней

ещё

Сейчас читают!

Благотворительность!

Назад Комментарии к ответу

О нас | Служба Поддержки | Помощь

Правила | Ограничения | Cookies ©2008—2025 Советчица Kidstaff