11 апреля 2019

Підліткова література. "Знищ мене" Тагере Мафі

Усім привіт :)
Продовжую огляд підліткової літератури, виданої в Україні. І сьогодні мова піде про роман Тагере Мафі «Знищ мене».
Тагере Мафі – це американська письменниця іранського походження, і книга «Знищ мене» - це перша книга з її трилогії. Друга книга має назву «Розгадай мене» і третя – «Запали мене». Ця трилогія є надзвичайно популярною серед підлітків в усьому світі. Її було перекладено на 22 мови. І, з огляду на популярність, авторка вирішила продовжити цю серію ще на три книги. Отож у 2018 році в США вийшла 4 книга, що має назву «Restore me», і нещодавно, 2 квітня, вийшла 5 книга під назвою «Defy me». В Україні, на жаль, поки що перекладена тільки перша книга.

А тепер трішки детальніше саме про неї. «Знищ мене» - це підліткова антиутопія, постапокаліпсис і романтичне (любовне) фентезі в одній книзі. Вона сподобається тим, хто любить «Голодні ігри», «Дивергент», «Той, що біжить лабіринтом», «П’ята хвиля» і т.п.

В основі сюжету лежить постапокаліптичний світ. Люди знищили екосистему, тварини помирають, птахи більше не літають, зерно погано проростає, і на всій планеті поширюється голод. До влади в усіх країнах приходить така собі організація "Відроження", яка обіцяє покращити ситуацію, але насправді проводить жорстокі репресії. З´являється багато незадоволених режимом "Відродження", повсюди вибухають повстання. Міста зруйновані, будинки розбиті, скрізь валяються купи заліза, битого скла і сміття. Люди живуть в бараках і тяжко працюють на фабриках за пайок. Автомобілі виробляє лише одна компанія, і купити їх можуть лише надзвичайно заможні люди.

У такому світі живе головна героїня роману - сімнадцятирічна дівчина Джульєтта Феррарз. Але окрім усіх цих зовнішніх проблем, вона має і внутрішні. Вона має певну чи то силу, чи то хворобу - її доторк небезпечний для людей - він викликає агонію і може призвести до смерті.
З дівчиною стається певний інцидент, за що її закривають в психіатричній лікарні, де вона на самоті проводить 264 дні, аж поки до неї в камеру не підселяють "сусіда".
Саме з цього моменту і починається розповідь у книзі.

Більше про сюжет не розповідатиму. Скажу лише, що я цю трилогію дуже люблю. І хоч написані ці книги дуже просто, без художньої вишуканості, але вони все одно чимось чіпляють.
Тим, хто любить любовне фентезі, а також підліткові антиутопії і постапокаліпсис, ця книга має сподобатись.
Nata Li 11 апреля 2019
1
Дякую
gamachok 11 апреля 2019
2
selechka 11 апреля 2019
3
Спасибо Вам большое! Очень интересно!
автор sonechko37 11 апреля 2019
4
Ответ дляselechka
Спасибо Вам большое! Очень интересно!
Дякую!
Мені приємно, що комусь мої пости є цікавими
Мнения, изложенные в теме, передают взгляды авторов и не отражают позицию Kidstaff
Тема закрыта

Ще з цiкавого

Популярные вопросы!

ещё

Сейчас читают!