07 мая 2021

Міжнародний День Матері 2021

Ці вихідні будуть особливі, 9 травня 2021 року, у другу неділю місяця, українці разом багатьма іншими країнами святкуватимуть День Матері.
Якось давно, (страшно сказати, наприкінці минулого сторіччя) у спілкуванні з іноземною подругою-одноліткою я була дуже здивована тим, що вони не святкують 8 березня, точніше не відзначають так, як було прийнято у нас. Але чому? «А маму привітати?» - здивувалась я такою «несправедливістю». «Для мам у нас є окреме свято – День матері» - відповіла вона.


Тож, вшанування матерів у світі почалось досить давно. В античні часи свята на честь матерів пов’язували з святкуванням на честь богинь-матерів. В середньовічній Європі люди повертались до «материнської» церкви (тобто, церкві, де їх хрестили) та батьківського дому раз на рік, в середині Великого Посту (треба зазначити, що в ті часи діти уходили з дому на заробітки у віці 10 років). Історики вважають, що саме це призвело до традиції, коли діти отримували вихідній для того, щоб провідати своїх матерів.
У 16 сторіччі, в Англії цей день став називатись «Материнська Неділя» («Мothering Sunday»). Дітям, у більшості своєї, дівчатам, які пішли з рідного дому на заробітки служницями, давали вихідний у 4 неділю Великого Посту, що б вони провідали матусь та свій рідний дім. Старший син або донька приносили «материнський пиріг», який розрізали та ділили на усю родину. У цей день родина єдналась, діти брали на себе усі хатні роботи, готували святкову вечерю на честь своїх мам.
Сучасне свято з’явилось у Північній Америці: в 1914 році Президент Уілсон підписав законопроект, яким визначав кожну другу неділю в травні святом «Дня Матері». Та перед цим були роки боротьби і праці активісток за кращі умови життя для жінок.

Після Першої Світової свято почали відзначати і в Європі. В Україні, у Львові, який не був частиною Радянського Союзу, свято почали відмічати в 1929 році. Та у 1939 році, після прєднання Західної України до СРСР, свято заборонили. В сучасну Україну «День Матері» повернувся у 1999 році.
Традиційно в цей день діти дарують мамам ✽ саморобні листівки чи поробки. Старші діти теж можуть зробити подарунок своїми руками – головне, щоб це йшло від серця. А ще подарунком може бути не тільки річ - прогулянка в красивому та цікавому місці, або перегляд душевного фільму разом - теж порадують маму.
Та зазначимо, що традиційно популярні подарунки на День Матері квіти, солодощі, набори запашного мила, прикраси.
Тож, сердечно вітаємо матусь! ❤

Amalpi 07 мая 2021
1
https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/days
День памяти - 8 мая, 9 - День Победы и День матери
Арабелла. 07 мая 2021
2
Удалено администрацией...
_Юта_ 07 мая 2021
3
Удалено администрацией...
_Юта_ 07 мая 2021
4
Удалено администрацией...
Malinka Red 07 мая 2021
5
Удалено администрацией...
pataki84 07 мая 2021
6
Удалено администрацией...
Тема закрыта

Популярные вопросы!

ещё

Сейчас читают!